For pårørende

Å være pårørende til en som har fått en kreftdiagnose er tøft, og man kan til tider føle seg maktesløs og utslitt. Alle som er pårørende vil oppleve situasjonen forskjellig, og det er viktig å huske på at det er ingen som bestemmer hva som er riktig og hva du skal føle.

Hvordan har du det?

Det er viktig at du er åpen om hvordan du har det. Kanskje kan du snakke med en venn eller en likeperson. Lymfekreftforeningen har også likepersoner som selv har opplevd å være pårørende til en med lymfekreft. Snakk med din fastlege om hvordan du har det. Har du behov for sykemelding? Er du i arbeid, er det viktig med god dialog med arbeidsgiver. Mens noen ikke orker å jobbe, kan det for andre være en måte å koble av på. Kan gradert sykemelding gi deg mer energi? Har du mulighet til hjemmekontor? Kan jobbreiser unngås? Her kan det være mange løsninger.

Råd til deg som er pårørende

Rollene dere imellom endres og belastningen på deg kan blir større. Som pårørende må man innta en ny rolle hvor det kreves styrke, samtidig som vi kanskje føler oss ensom og redde.

Som pårørende er det viktig å finne den riktige balansen for omsorgen man gir: blir det for mye kan den du er pårørende for føle seg svakere og hjelpeløs; blir det for lite kan han eller hun føle seg oversett.

Som pårørende er det naturlig å også ha mange følelser: sinne, frustrasjon, frykt, utålmodighet. Vårt råd er å ha en så åpen dialog om hva man tenker og føler på, som mulig. Det er også en fordel å senke kravene til seg selv. Som pårørende har man lett for å tenke at man må klare alt, men det er lov å vise sårbarhet.

Finn gjerne noen utenfor å snakke med også. En nær venn eller venninne, eller i noen tilfeller også en fagperson.

Visste du at vi har likepersoner som er pårørende? De er her nettopp for deg. Finn noen å snakke med i dag.

Del siden på sosiale medier:

Noe du lurer på?

Søk

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer her