La meg hjelpe: En tjeneste for mer praktisk hjelp

Del artikkelen:

Noe av det familier og personer som er rammet av kreft eller annen alvorlig sykdom trenger, er praktisk hjelp i hverdagen. Lameghjelpe.no skal gjøre det enklere for nettverket rundt familier i krise å tilby konkret hjelp til noen de kjenner som har kreft.

Forskning viser at nettverkene rundt familier i krise gjerne vil støtte og hjelpe, men at de ofte er usikre på hvordan eller er redde for å si eller gjøre noe galt. Noen forteller om nettverk som bare gir hjelp i en kort periode eller som trekker seg helt bort fra starten.

Nylig lanserte Kreftforeningen tjenesten La meg hjelpe som skal gjøre det enklere for venner, kollegaer og familie å hjelpe de kjenner med kreft i deres hverdag. På nettsiden kan du finne og sende gavekort på konkrete ting man kan hjelpe med, som husvask, barnepass eller tur med hunden.

– Det er mye man kan gjøre, konkrete små ting som gjør hverdagen til kreftrammede enklere, forteller generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel.

– Mange trekker seg tilbake

Mange pårørende kjenner på følelsen av hjelpeløshet når et familiemedlem eller nær venn får påvist kreft. Vi blir usikre på hvordan vi kan være til hjelp og støtte, samtidig som mange er redd for å si eller gjøre noe galt. Denne usikkerheten skaper en terskel for å tilby hjelp.

– Resultatet blir ofte at man sier at de som er rammet «bare må si i fra dersom de trenger noe». For de som er rammet blir dette for lite konkret og ingenting skjer. Noen forteller om nettverk som bare gir hjelp i en kort periode eller som trekker seg helt bort fra starten, sier Anne Lise Ryel.

– Folk tenker ofte på kreft som en uangripelig sykdom og at det er lite man kan gjøre hvis man ikke er lege eller kreftforsker. Men det er mye man kan gjøre, konkrete små ting som gjør hverdagen til kreftrammede enklere, forklarer hun.

– Hvorfor er vi så redd for å skulle være til bry, og er vi mer redd for å være det når noen er blitt syke?

– Alvorlig sykdom skaper medfølelse for de som er rammet, men ofte også usikkerhet blant dem som står rundt. Usikkerheten kan gjøre at mange trekker seg litt tilbake – både for å unngå å være til bry, men også fordi man ikke vet hva man skal si og hva de som er rammet har behov for.

Humor senker alvoret

Tilbakemeldingene på tjenesten har vært positive. Ryel forteller det er mange som kjenner seg godt igjen i problemstillingen og har erfart det samme selv.

– Mange sier også at de skulle ønske at denne tjenesten fantes da de selv var syke. Blant annet har en kreftpasient gitt oss tilbakemelding på at vedkommende liker kjempegodt at tjenesten er humoristisk og at det er med på å senke terskelen.

La meg hjelpe-tjenesten er laget for at de som kjenner noen med kreft kan hjelpe til. Men alle som ønsker å bidra med noe, men som ikke kjenner noen med kreft kan bidra som frivillige. Kreftforeningen har også et prosjekt i Trondheim der kreftrammede kan få hjelp av frivillige til praktiske gjøremål i og utenfor hjemmet.

Noe du lurer på?

Søk

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer her