Verdens lymfomdag – 15. september
Hvert år, siden foreningens stiftelse i 2007, har Verdens lymfomdag 15. september blitt markert. Dette er en internasjonal merkedag der hensikten er å skape engasjement og opplyse om kreftformen. Det er aktiviteter både lokalt og sentralt.
Opp igjennom årene har den blitt markert på ulike måter.
I 2018 ble det satt spesielt fokus på de yngre i foreningen. Alle medlemmer mellom 18 og 45 år ble invitert til en aksjonsfylt helg i Kristiansand, med fokus på mestring og spenning. Det ble klatring, rafting og helikopterflyvning; opplevelser som bidro til å knytte bånd på tvers av deltakerne. Det ble mulighet for å dele erfaringer og høre om hverandres mestring og håndtering av sykdom. Det ble en helg med latter, tårer, glede og sorg, og en opplevelse for livet for de som var med. Du kan lese mer om helgen i denne utgaven av medlemsbladet.
I 2019 forsøkte foreningen for første gang å utvide markeringen til å gjelde hele uka. Internasjonalt anses september som Blood Awareness Month, og andre uken som Lymphoma Awareness Week. Foreningen ønsket å markere bredt, og nå ut til enda flere mennesker. Det ble derfor arrangert folkemøter i henholdsvis Oslo, Trondheim og Tromsø, med kveldsprogram i hver av byen fra 18-21. Temaene for de tre kveldene var «Diagnostisering og beandling av lymfekreft» og «Rehabilitering etter kreftbehandling». Vi hadde med oss Stein Kvaløy, onkolog og ekspert på seneffekter; alexander Fosså, onkolog og ekspert på fatigue og seneffekter; Arne Kolstad, onkolog og ekspert på behandling av lymfekreft; og Frode Skanke, ekspert på rehabilitering av kreftpasienter. I Oslo møtte over 200 deltakere, i Trondheim over 100 og i Tromsø over 50 deltakere. Du kan lese mer om folkemøtene i denne utgaven av medlemsbladet.
I 2020 rammet covid-19 og foreningen måtte tilpasse seg. Det ble derfor arrangert en uke med digitale arrangementer, blant annet en livesending med onkolog Arne Kolstad som snakket om Nye metoder for behandling av lymfekreft, onkolog Alexander Fosså som snakket om Fatigue og lymfekreft, og onkolog Unn-Merete Fagerli som snakker om Rehabilitering etter lymfombehandling.
I tillegg ble det lansert en opplysningskampanje om fatigue og lymfekreft, for å sette fokus på denne usynlige lidelsen. Tre tidligere pasienter og en pårørende forteller sine historier: Hege, Alexander, Janne og Diana. Vi hadde også digital yogatime med en anerkjent instruktør fra California, Jonathan Weber, samt et mestringsforedrag med Marco Elsafadi.
Lymfomuka har en egen nettside der programmet legges ut. Siden oppdateres med kommende program ca juni i inneværende år.